Blog

8 preprostih nasvetov za zaščito kože poleti

Dolgoročna izpostavljenost ultravijoličnemu (UVA in UVB) sevanju je škodljiva za zdravje kože in predstavlja enega izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za prezgodnje staranje in nastanek kožnega raka. Ker je poletje tik pred vrati, smo za vas pripravili 8 preprostih nasvetov za zaščito kože.

1. Dosledno uporabljajte kreme za zaščito pred soncem

Izberite kakovostne SPF kreme.

Uporabljajte visokokakovostne kreme za zaščito pred soncem s širokim spektrom delovanja in visokim zaščitnim faktorjem (SPF 50+) vsak dan; tudi ob oblačnih ali hladnih dneh, saj so škodljivi UV žarki prisotni v vseh vremenskih razmerah. Tudi kreme z najvišjim SPF so učinkovite le do 2 uri, zato je pomembno obnavljanje nanosa na vsaki 2 uri. V vodi se ta čas lahko prepolovi, kljub uporabi vodoodporne kreme. Kreme za zaščito pred soncem hranite na mestu, kjer bodo zaščitene pred vročino, pred prvo uporabo pa preverite rok uporabe.

2. Izogibajte se soncu v času, ko je sevanje najmočnejše

UV sevanje je najintenzivnejše med 10. in 14. uro. Kadar se v tem času odpravite na prosto, poskusite ostati v senci ali nositi zaščitna oblačila. Ne pozabite tudi, da UV žarki lahko prodrejo skozi okna, zato kremo z zaščitnim faktorjem uporabite tudi v avtu. Topikalni antioksidanti, kot je ZO Skin Health Illuminating AOX Serum, so odlična izbira za dodatno zaščito in lahko pomagajo odpraviti poškodbe kože, ki jih povzroča sonce.

3. Sončna očala so #musthave

Sončna očala niso le atraktiven modni dodatek, temveč so pomembna za zaščito oči in občutljive kože okoli oči pred UV žarki. Priporočamo večje okvirje očal, ki bodo tako zaščitile širše področje kože.

4. Izberite ustrezna pokrivala

Širok klobuk bo nudil zaščito za obraz, vrat in ušesa. Če se odločite za kapo s šiltom, ne pozabite zaščititi tudi vratu in ušes, ki bodo izpostavljena soncu.

Image by freepik

5. Preverite kako zdravila, ki jih jemljete, vplivajo na občutljivost na sonce

Če jemljete katerakoli zdravila na recept ali brez recepta, se posvetujte s farmacevtom in preverite, ali lahko povečajo občutljivost vaše kože na sonce. Nekatera pogosta zdravila, kot so antibiotiki, peroralna zdravila za sladkorno bolezen, Dramina in druga lahko vplivajo na odziv vaše kože na UV sevanje. V kolikor jemljete katero izmed teh zdravil svetujemo še posebno previdnost oz. izogibanje soncu.

6. Zaščitite svoje najmlajše

Otroci, mlajši od šestih mesecev, ne smejo uporabljati kreme za zaščito pred soncem, vendar jih je potrebno zaščititi pred sončnimi žarki z zaščitnimi oblačili in zadrževanjem v senci. Otrokom, starim šest mesecev ali več, je potrebno na prostem redno nanašati sončno kremo. Po uporabi spreja za zaščito pred soncem ga po nanosu temeljito vtrite v kožo.

7. Ne obiskujte solarija

Sonce ni edina past, ki z UV sevanjem poškoduje kožo. Tudi uporaba solarijev ima škodljive in zdravju nevarne učinke. Ljudje, ki se redno sončijo v solarijih, imajo znatno večjo možnost, da razvijejo kožnega raka v primerjavi z ljudmi, ki se ne sončijo. Znanost si je pri tem enostna – solariji so nevarni. Zagorelo polt lahko na varen način dosežete s topikalnimi izdelki za samoporjavitev ali s t.i. “spray tanom”.

8. Poskrbite za zdrav življenjski slog

Z optimizacijo zdravega življenjskega sloga bo vaša koža odpornejša na UV sevanje. Jejte zdravo hrano, polno pustih beljakovin, svežega sadja in zelenjave ter polnozrnatih žit. Pijte veliko vode. Poskrbite za veliko gibanja in kvaliteten spanec ter poskusite zmanjšati vsakodnevni stres.