Botulin toksin

Pomladitev obraza z botoksom

S staranjem koža izgublja tonus, elastičnost in napetost. Med obrvmi, okrog oči, na čelu in okrog ust se zarišejo gube, ki z leti postajajo vse bolj izrazite. Rezultat je obraz, ki deluje utrujeno in upadlo. 

Glajenje gub z botoksom je preprost, varen, neboleč in izredno učinkovit način pomlajevanja obraza, ki ublaži ali celo povsem odpravi izrazne gube. Postopek je najučinkovitejši pri dinamičnih gubah, ki nastanejo zaradi obraznega izražanja in so najizrazitejše v zgornji tretjini obraza. Globokih gub botoks pogosto ne more povsem izbrisati, lahko pa jih omili in vidno upočasni njihovo napredovanje.

Play Video
Trajanje posega

30 minut

Trajanje učinka

3-6 mesecev

Število ponovitev

na 4-6 mesecev

Cena

220-550 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerni kandidati so osebe, ki: 

 • si želijo omiliti poglobljene izrazne gube na obrazu;
 • si želijo preprečiti poglabljanje izraznih gub;  
 • imajo pogoste migrenske napade;
 • imajo bruksizem (nočno škrtanje z zobmi);
 • se prekomerno znojijo v področju pazduh, dlani ali podplatov;
 • na načrtovanem mestu injiciranja nimajo aktivne okužbe kože.

Botoks je nevromodulator, ki z uporabo naravnega prečiščenega proteina v zelo majhnih odmerkih zmanjša jakost krčenja točno določenih obraznih mišic. Te povzročajo trdovratne gubice, ki se sčasoma še poglobijo.  

 

Rezultati so opazni, vendar ne spremenijo korenito videza vašega obraza. Mišice so dovolj sproščene, da se lahko še vedno mrščite, smehljate ali gledate presenečeno, brez gub in gubic.  

 

Z vbrizgavanjem botoksa v ciljne obrazne mišice lahko omilimo tudi videz najbolj trdovratnih gub, koža pa je videti bolj gladka in mladostna. 

Botulin toksin se za tretiranje gub uporablja na naslednjih področjih:

 • vodoravne gube na čelu, 
 • navpične gube med obrvmi (t.i. enajstica), 
 • gube ob zunanjih očesnih kotičkih (t.i. račje tačke, vranje nožice ali smejalne gubice), 
 • stranske gube na nosnem hrbtu  ( t.i. bunny lines), 
 • nasmeh s preveliko izpostavljenostjo dlesni (t.i. gummy smile), 
 • pomarančasta koža – gubice na bradi, 
 • pomlajevanje vratu. 

Botulinum toksin je lahko zelo učinkovit tudi za dvig obrvi in ustnih kotičkovzatezanje kože spodnje čeljusti (t. i. Nefretete lift) ter oblikovanje spodnjega dela obraza (zoženje širokega spodnjega dela obraza v nežnejšo, ožjo obliko).

Uporablja pa se tudi za naslednje medicinske indikacije:

 • oblikovanje spodnjega dela obraza (zoženje širokega spodnjega dela obraza v nežnejšo, ožjo obliko),  
 • nočno škrtanje z zobmi ( t.i. bruksizem, povezan s hipertrofično masetersko mišico), 
 • prekomerno potenje (pazduhe, dlani, stopala), 
 • migrenski glavoboli. 

Posebne priprave niso potrebne. Če boste na postopek prišli naličeni, vam bomo ličila pred injiciranjem odstranili.

Zaradi manjše možnosti podplutb teden dni prej ne uživajte Aspirina (razen, če ga imate v svoji redni terapiji) ali drugih zdravil in pripravkov, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med posegom.

Glajenje gubic z botoksom je minimalno boleče, saj so igle za injiciranje botoksa zelo tanke. Na vašo željo lahko mesta injiciranja predhodno omrtvimo z ledenimi obkladki, bolečino pa ublažimo z anestetično kremo.

Ker je enote oziroma količino botoksa ter mesta aplikacije potrebno prilagoditi mimiki posameznika, na obrazu najprej označimo točke injiciranja. Nato vbrizgamo majhne količine botoksa na želeno mesto in začasno omrtvimo mišice na tem delu.

Znaki injiciranja izginejo po 5-10 minutah, zato lahko terapijo brez skrbi izvedete tudi v času odmora za kosilo.  

Botoks je individualna terapija, ki jo vedno prilagodimo posameznikovi mimiki, njegov namen pa ni izbrisanje vsake gube, temveč doseganje videza spočitega in svežega obraza.

Dodatna pogosta vprašanja

Od tri do štiri ure po terapiji odsvetujemo ležanje in sklanjanje. Do konca dneva se izogibajte vsem športnim aktivnostim.

V prvih urah po terapiji se ne dotikajte kože po nepotrebnem, da omejite možnost sprožitve vnetja.

Vsaj dva dni po terapiji se izogibajte uporabi savne in direktnemu izpostavljanju soncu ali solariju.

Nekaj ur po terapiji si lahko nanesete ličila.

Na območju injiciranja botoksa boste lahko imeli začasen občutek otekline ali teže. Neželeni učinki so minimalni in kratkotrajni ter običajno sami izzvenijo v nekaj dneh.

Pri nekaterih bolnikih se lahko pojavi blag glavobol ali začasna modrica, oteklina, rdečina ali krvavitev na mestih vbrizgavanja. Večina bolnikov nima stranskih učinkov in se lahko še isti dan vrnejo k vsakodnevnim dejavnostim. 

Botoks ne spremeni obraznih potez ali videza, temveč le odpravi linije in gube. Svetujemo vam, da se pred terapijo z zdravnikom pogovorite o tem, kakšen rezultat si želite – bolj zamrznjen ali naraven videz.

Če se odločite za vbrizgavanje botoksa pri izkušenem in usposobljenem zdravniku za estetsko medicino, je tveganje, da bi pretiravali majhno ali zanemarljivo.

Učinek botoksa traja 3–6 mesecev. Na trajanje učinka vplivajo starost, stanje kože, struktura obraza, prehrana, športna aktivnost, kajenje. Osebe, ki kadijo ali živijo bolj stresno, morajo postopek ponavljati na krajša obdobja.

Običajno je potrebno glajenje gubic z botoksom ponoviti od 2 do 3-krat letno. Ob rednem ponavljanju se lahko učinek botoksa podaljšuje, zato ponovitve terapij postanejo redkejše.  

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?