Redukcijska mamoplastika

Zmanjšanje prsi

S težavami, ki jih povzročajo velike prsi, se sooča mnogo žensk. Velike prsi so razlog za nastanek kroničnih bolečin v križu, hrbtu ali vratu, ovirajo jih pri športnih aktivnostih, ki so povezane s tekom in skakanjem, ter povzročajo težave pri iskanju primernih modrčkov in bolj oprijetih zgornjih delov oblačil. Ženske pogosto poročajo o neprijetnih občutkih in slabi samopodobi, ki jih povzročajo prevelike prsi.

Zmanjšanje prsi ali redukcijska mamoplastika je kirurški postopek, ki vključuje odstranjevanje odvečne kože, maščobe in žleznega tkiva prsi. S posegom izboljšamo funkcionalne in estetske težave pacientk, jim olajšamo gibanje in športno udejstvovanje ter olajšamo skrb za osebno higieno. 

Play Video
Trajanje posega

2-3 ure, v splošni anesteziji

Čas okrevanja

7-14 dni

Odsotnost iz službe

7-10 dni

Cena

3600-4500 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerne kandidatke so ženske, ki se soočajo z naslednjimi težavami: 

 • bolečine v križu, hrbtu in vratu;  
 • slaba samopodoba zaradi prevelikih prsi;
 • ponavljajoča vnetja v gubah pod dojkama; 
 • pretežke ali povešene prsi; 
 • neustrezno držo, zaradi prevelikih prsi; 
 • težave pri izvajanju različnih športnih vadb; 
 • težave pri izbiranju primernih nedrčkov in oblačil. 

 

Pomembno je, da so kandidatke za poseg zdrave, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilke.

Pred operacijo je potrebno: 

 • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave; 
 • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil; 
 • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo; 
 • opraviti mamografijo pred posegom, za izključitev morebitnih patoloških sprememb v tkivu dojk; 
 • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo; 
 • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih. 

Redukcijska mamoplastika poteka v splošni anesteziji v štirih zaporednih korakih.

 

1. Kožni rez

 

Možni sta dve vrsti rezov:  

 1. Tehnika vertikalne redukcijske mamoplastike – rez okrog prsnega kolobarja, ki se
  od spodnjega roba nadaljuje navpično do gube pod dojkama.

 

2. Tehnika invertiranega T reza – rez okrog prsnega kolobarja, navpično do gube
in vodoravno v gubi pod dojkama.

 

 

2. Odstranitev in preoblikovanje tkiva dojke

 

Po začetnih rezih kože se: 

 1. iz spodnjega in stranskega dela dojke odstrani odvečno tkivo;

 2. preostalo tkivo dojke preoblikuje in dvigne, s čimer se izboljša njena oblika in čvrstost;
   
 3. bradavica in prsni kolobar prilagodita ter prestavita višje;
    
 4. po potrebi preoblikuje in zmanjša povečane kolobarje z izrezom kože po robu kolobarjev; 

 5. odvečno in ohlapno kožo dojk odstrani.
    

3. Liposukcija

Za izboljšanje estetskega rezultata operacije ter za skrajšanje potrebnih kožnih rezov, poseg zmanjšanja dojk pogosto zaključimo z liposukcijo. S tem izboljšamo obliko stranskega dela dojke in odstranimo neestetska nakopičenja maščobe (maščobne role), ki se od strani dojk nadaljujejo proti hrbtu.
  

4. Šivanje kožnih rezov

Po končanem zmanjšanju in preoblikovanju dojk ter odstranitvi odvečne kože, sledi šivanje kožnih rezov. Uporabimo dve vrsti šivov – globinski so namenjeni podpori novo oblikovanih dojk, površinske pa uporabimo za zašitje kožnih rezov. Večina šivov je razgradljivih in njihovo odstranjevanje ni potrebno.

Nekateri rezi in kasnejše brazgotine so umeščeni v naravne gube dojke, zato so očem nevidni. Pri drugih to ni mogoče in ostanejo vidni na površini dojk.

Pacientke pogosto skrbi vidnost brazgotin po posegu. Glede na lastnosti vaših prsi, vam bo dr. Suvorov ob pregledu razložila kakšni rezi bodo potrebni, da dosežemo željen videz. Kirurške reze dr. Suvorov vedno načrtuje z mislijo na čim manjšo vidnost brazgotin. 

Za vaše lastno udobje ter lažje spremljanje v neposrednem pooperativnem obdobju, vam svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja. Na vašo lastno željo lahko kliniko zapustite že na dan posega po nekajurnem počitku.

 

Zagotovite si spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh okrevanja v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Po posegu lahko čutite manjše do zmerne bolečine, ki običajno izzvenijo v prvih dneh po operaciji.

 

V kolikor bo potrebno, vam bomo v operirano področje med operacijo vstavili tanko drenažno cevko, ki preprečuje nabiranje tkivnih tekočin v dojkah. Dren odstranimo v prvih dneh po operaciji.

 

Otekline in podplutbe izginejo 2- 4 tedne po posegu. Vse rane so ob normalnem celjenju zaceljene v 14 dneh. Šivi so razgradljivi, zato njihovo odstranjevanje ni potrebno.

 

Brazgotine zaradi reza so trajne, a jih modrček oz. kopalke prekrijejo, sčasoma pa tudi zbledijo in so le še malo opazne.

 

Kompresijski nedrček lahko odstranite 6 tednov po posegu, čez 4 do 6 tednov pa lahko pričnete s telesno vadbo brez omejitev in dvigovanjem težjih predmetov (več kot 2 kg). 

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste podrobno pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo.

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije. 

Končni rezultat glede oblike in velikosti je viden 4-6 mesecev po operaciji, ko se dojke že spustijo in zavzamejo svoj položaj na prsnem košu. Videz brazgotin je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo.

Redukcijska mamoplastika je namenjena zmanjšanju teže prevelikega oprsja, hkrati pa izboljša tudi estetski videz prsi. Bolečine zaradi prevelikih prsi po posegu izginejo, prsi postanejo napete in mladostnejšega videza.

 

Poseg bo znatno pripomogel k večji kakovosti vašega življenja, saj boste lahko v svoj življenjski slog vključili številne dejavnosti, ki so vam bile zaradi prevelikih prsi onemogočene. 

Z zmanjšanjem prsi se vam ne bo spremenil le estetski videz prsi, temveč se bo bistveno izboljšala tudi kvaliteta vašega življenja.

Dodatna pogosta vprašanja

Da, če so ohranjene vsaj nekatere mlečne žleze, ki vodijo do prsne bradavice. V nasprotnem primeru je lahko dojenje moteno ali celo onemogočeno.

Občutljivost dojk, prsnih kolobarjev in bradavic je po posegu slabša ali celo povsem odsotna in se postopoma vrača. Obnovitev živcev lahko traja od nekaj mesecev do enega leta.

 

Obstaja možnost, da se občutek v prsnem kolobarju in bradavici po redukcijski mamoplastiki nikoli povsem ne obnovi. 

Nosečnost lahko povzroči spremembo velikosti dojk, kar lahko vpliva na rezultat predhodne operacije zmanjšanja prsi.

 

Prav tako lahko na spremembo prsi po posegu vpliva tudi znatno nihanje oziroma pridobitev telesne teže.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?