Otoplastika

Korekcija uhljev

Štrleča ušesa ali ušesa, ki so prevelika v razmerju do ostalega dela glave so pogosto tarča posmeha. Ljudje z deviacijami uhljev se svojega videza sramujejo ter ušesa zakrivajo z lasmi ali pokrivali. Do deviacij lahko pripeljeta tudi pogosto nošenje težkih uhanov ali nezgoda ob grobem potegu uhana iz ušesa, ki poškodujeta ušesno mečico.

Korekcija uhljev ali otoplastika je kirurški postopek, pri katerem preoblikujemo hrustanec ter zmanjšamo velikost in izboljšamo položaj ušes. Vključuje različne posege, ki normalizirajo videz uhljev in ušesnih mečic. S korekcijo pa lahko tudi pomladimo ušesne mečice.

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerni kandidati so osebe, ki imajo: 

  • štrleča ušesa; 
  • velika ušesa glede na velikost glave; 
  • raztrgane ušesne mečice; 
  • podaljšane in raztegnjene ušesne mečice zaradi starosti; 
  • prevelike podolgovate ali navpične luknje od uhanov.

S korekcijo štrlečih uhljev (otapostazo) zapognemo uhlje nazaj. Poseg uporabimo pri pacientih, ki so se rodili s štrlečimi uhlji, ali ko želimo popraviti povečana oz. prirojeno nepravilno oblikovana ušesa.  

 

Korekcija raztrgane ušesne mečice – ušesne mečice se lahko ob grobem potegu uhana iz ušesne mečice (običajno s strani otroka ali hišnega ljubljenčka) poškodujejo. Rana se zaceli sama, kirurško pa je možno obnoviti normalen videz razcepljene ušesne mečice.  

 

Pomladitev ušesne mečice – tudi koža na ušesnih mečicah izgublja elastičnost, se tanjša, guba in razteguje. S kirurškim posegom lahko popravimo videz podaljšanih in raztegnjenih ušesnih mečic ali luknjic za uhane, ki so postale bolj podolgovate ali navpične. 

 

Pomladitev ušesne mečice s polnili – z injiciranjem polnila iz hialuronske kisline v podkožje mečice zgladimo gube in naredimo povešene mečice bolj polne. Na tak način lahko zmanjšamo tudi raztegnjeno luknjico za uhane. 

Dejstva o operaciji štrlečih uhljev

Trajanje posega

1-2 uri, v lokalni ali splošni anesteziji

Čas okrevanja

7 dni

Odsotnost iz službe

7 dni

Cena

1500-2150 €

Pogosta vprašanja o operaciji štrlečih ušes

Otoplastika je ambulantni postopek, ki ga pri odraslih opravimo v lokalni anesteziji, pri otrocih do devetega leta pa v splošni anesteziji.

 

Poseg se začne z vbrizganjem lokalnega anestetika, nato sledi preparacija ušesnih struktur ter zapognjenje hrustanca s čimer popravimo položaj in spremenimo obliko uhlja. Če je potrebno, v hrbtno stran ušesa naredimo rez in odstranimo ali ponovno sestavimo hrustanec.  

 

Ko so spremembe končane, s šivi ohranimo novo obliko in položaj pacientovega ušesa. 

Po enournem počitku lahko v spremstvu zapustite kliniko.

5-7 dni po posegu so vaša ušesa povita z mehkim povojem, ki omogoča celjenje v novem položaju.  

 

Po odstranitvi povoja na brazgotino 2x dnevno nanašate antibiotično mazilo. Ušesa zaščitimo z lahkim naglavnim trakom, ki razbremeni pritisk, hkrati pa drži ušesa na svojem mestu, da se lahko še naprej pravilno zdravijo.   

 

Otekanje, podplutbe in omrtvičenost izginejo po nekaj dnevih. Šive, ki se ne razgradijo sami, odstranimo v ordinaciji po enem ali dveh tednih.  

 

3 tedne po posegu lahko začnete s telesno aktivnostjo, vendar se morate vsaj šest tednov izogibati dejavnostim, ki lahko povzročijo upogibanje ali udarec ušes. 

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije.

Končni rezultat je viden takoj po odstranitvi povojev, ki jih je potrebno nositi po operaciji. Brazgotine od posega so skrite v ušesni gubi in so komaj opazne, v obdobju enega leta pa v celoti zbledijo. 

S korekcijo ušes odpravimo vse nepravilnost, zato se pri odraslem ali otroku počutje in samozavest takoj izboljšataRazlika je opazna, videz glave pa veliko bolj skladen. 

Dejstva o operaciji ušesnih mečic

Trajanje posega

1-2 uri, v lokalni ali splošni anesteziji

Čas okrevanja

7 dni

Odsotnost iz službe

7 dni

Cena

1500-2150 €

Pogosta vprašanja o operaciji štrlečih ušes

S posebnim rezom preoblikujemo robove kože in mečico natančno zašijemo. Po želji lahko pustimo luknjico, ki omogoča nošenje uhanov.  

 

Šive odstranimo 10–14 dni po posegu.  

 

Po posegu se morate nekaj časa izogibati uporabi velikih in težjih uhanov, ki lahko ponovno poškodujejo ušesno mečico. 

Gre za manjši poseg, pri katerem je okrevanje hitro. Šive odstranimo v ordinaciji po 7–14 dneh. 2 tedna po posegu lahko začnete s telesno aktivnostjo. Ponovno oblikovanje luknje za uhane svetujemo šele 3 mesece po zacelitvi. 

Po enournem počitku lahko v spremstvu zapustite kliniko. 

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov osebno ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije. 

Rezultat korekcije ušesnih mečic je viden takoj po odstranitvi šivov 2 tedna po operaciji. Brazgotine so zelo malo vidne že po 3 mesecih, dokončno pa dozorijo šele 1 leto po operaciji. 

S korekcijo ušesnih mečic uhljem povrnemo normalen videz, posledično pa se izboljša tudi samozavestPonovno lahko začnete nositi lahke in manjše uhane.  

Obstaja nekirurški postopek dviga ušesne mečice, pri katerem se v podkožje ušesne mečice vbrizga polnila iz hialuronske kisline. Tako upadle, povešene in raztegnjene ušesne mečice naredimo bolj polne, zgladimo trajne gube, ki se pojavijo zaradi izgube kolagena in elastina, ter nategnemo kožo ušesne mečice in s tem ustvarimo mlajši videz ušes.  

 

Učinek hialuronske kisline je na ušesu lahko tudi dvakrat daljši kot na obrazu, saj v ušesih ni konstantnega gibanja mišic. 

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?