Akne

Akne

Pregledi in zdravljenje aken

Akne oziroma mozolji so pogosta težava najstnikov, saj se z njimi srečujejo kar štiri petine najstnikov. Pogosto se sicer pojavljajo tudi pri starejših, saj se aknam podobne spremembe na koži pojavljajo tudi zaradi uporabe določenih kozmetičnih izdelkov, stika s snovmi, ki kožo dražijo (olja, maščobe, kemikalije …), in zlasti pri ženskah zaradi hormonskih nihanj. Kljub temu, da akne pogosto spontano minejo, je zdravljenje pri dermatologu priporočljivo, saj s tem skrajšamo trajanje bolezni, zmanjšamo izraženost aken in preprečimo nastanek brazgotin po aknah.

Trajanje pregleda

20 min

Trajanje učinka

Odvisno od terapije

Število ponovitev

Individualno

Cena

90 €

Kaj morate vedeti o postopku?

Akne niso zgolj estetska težava, ampak bolezen kože, ki jo povzroča vnetje lasnih mešičkov na koži. Kljub temu, da bolezen ni nevarna in pogosto sama po sebi izzveni, lahko povzroča hudo stisko. Akne se lahko pojavijo na obrazu, vratu, dekolteju, hrbtu in nadlahteh ter prizadenejo oba spola. Mlajši moški imajo sicer lahko daljšo in trdovratnejšo obliko bolezni, medtem ko je pri ženskah izbruh aken najpogosteje povezan s hormonskimi spremembami med menstruacijo, pogosto akne povzročajo tudi različna kozmetična sredstva.

Pri zdravljenju aken je pomembno, da sledite navodilom dermatologa glede zdravljenja in nege kože. Pri zdravljenju aken je potrebna tudi vztrajnost, saj je zdravljenje bolezni dolgotrajen proces in rezultati niso vidni čez noč. V Urbani Estetiki vas bo pregledal dermatolog in vam svetoval glede najbolj primernega zdravljenja glede na izraženost bolezni, spola in starosti. Akne vedno zdravimo individualno. 

Lokalno in sistemsko terapijo zdravljenja aken z zdravili, ki vsebujejo antibiotik, lahko odlično kombiniramo s številnimi najnovejšimi fizikalnimi metodami zdravljenja. Učinkovita terapija vključuje kombinacijo zdravil in kemičnih pilingov, LED terapijo in lasersko zdravljenje aken, pri tem pa je pomembno poudariti, da je terapija z laserjem kontraindicirana ob sočasni sistemski terapiji. Vse omenjene metode izvajamo tudi v Urbani Estetiki. 

 

Kemični piling je postopek, kjer dermatolog na kožo nanese raztopino, ki odstrani zgornjo plast kože in s tem odstrani odmrle kožne celice, odpre ter zmanjša pore. Piling pogosto kombiniramo z LED terapijo oziroma fotobiomodulacijo, ki vneto in razdraženo kožo pomiri, spodbuja obnovo celic in celjenje. Aktivne akne lahko umirimo tudi z laserskimi posegi, ki zmanjšujejo vnetje in prekomerno aktivnost žlez znojnic, poleg tega stimuliramo tudi tvorbo kolagena. 

 

Za zdravljenje aken in poakenskih brazgotin ni nikoli prepozno, je pa zdravljenje dobro začeti čimprej, ker so starejše brazgotine zahtevnejše za zdravljenje. 

 

*Pomembno se je zavedati, da pri hujših oblikah aken nekatere metode niso učinkovite in je potrebno zdravljenje s tabletami. Le-te so učinkovite in ob nadzoru dermatologa zelo varne.

Sodobni dermatološki načini zdravljenja aken so varni in učinkoviti.

Dodatna pogosta vprašanja

Poleg zdravljenja aken pri dermatologu je zelo pomembna tudi nega aknaste kože. Dermatolog vam bo svetoval glede pravilne nege kože z ustreznimi kozmetičnimi sredstvi, namenjenimi izključno negi aknaste kože. V Urbani Estetiki izvajamo tudi kozmetične terapije, namenjene odstranjevanju odmrle povrhnjice kože, in s tem tudi očistimo komedone, preprečimo morebitna vnetja ter pospešimo prodiranje aktivnih sestavin krem v kožo.

Mišljenje, da gre pri aknah pogosto za težave zaradi nečiste kože, je zmotno. Prekomerna nega in čiščenje kože pri zdravljenju ne pomagata, ampak akne dodatno zapreta. Svetujemo dvakrat dnevno nežno umivanje kože s čistilnimi preparati, namenjenimi aknasti koži. Odsvetujemo, da akne stiskate ali praskate sami, saj to vodi do novih vnetij in poakenskih brazgotin. 

Kljub pravočasnemu in učinkovitemu zdravljenju aken, le-te na koži pogosto puščajo brazgotine, ki pa jih lahko uspešno zdravimo oziroma izboljšamo njihovo stanje. Sveže brazgotine po aknah lahko zelo uspešno izboljšamo z laserskimi posegi, ki brazgotine gladijo in stimulirajo tvorbo novega kolagena. Zdravljenje brazgotin je vedno personalizirano in sestavljeno iz različnih postopkov, ki jih ob pregledu določimo za vsakega posameznika posebej.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?