Zgornja blefaroplastika

Blefaroplastika: Korekcija oz. operacija zgornjih vek

Oči so predel obraza na katerem se najhitreje pokažejo znaki staranja. Koža vek postane odvečna, mišice oslabijo, okoli oči pa se začne nabirati maščoba. Ženske opazijo, da imajo težave pri nanosu ličil in njihovi obstojnosti, zato z ličenjem pogosto raje prenehajo. Pri mnogih se pojavijo tudi težave z vidom. Oči delujejo utrujeno, celoten obraz pa nekako žalostno. Rešitev je blefaroplastika oz. operacija vek, ki lahko zmanjša znake staranja.

Korekcija vek (zgornjih) ali zgornja blefaroplastika je poseg, s katerim odstranimo odvečno kožo na vekah in s tem povezane estetske in funkcionalne težave. Po posegu imenovanem blefaroplastika so oči bolj odprte, pogled deluje sveže in veselo, celoten videz obraza pa je bolj mladosten

Play Video
Trajanje posega

1 ura, v lokalni anesteziji

Čas okrevanja

7 dni

Odsotnost iz službe

7 dni

Cena

1500 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Operacija vek imenovana blefaroplastika je primerna za osebe, ki: 

  • jih moti odvečna koža na zgornjih vekah;  
  • jim odvečna koža na zgornjih vekah povzroča motnje vidnega polja ter občutek težkih in utrujenih vek; 
  • se zaradi postaranega videza oči počutijo slabo, kar vpliva na njihovo samozavest;
  • imajo zaradi odvečne kože na zgornjih vekah težave pri ličenju. 

Pred operacijo vek je potrebno:

  • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil;
  • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
  • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo;
  • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Korekcija vek (zgornjih) je po aplikaciji anestetika neboleč poseg, pri katerem odstranimo odvečno kožo na vekah, po potrebi tudi maščevje, zaradi katerega veke lahko delujejo oteklo ali zabuhlo.  

 

Rez in kasnejšo brazgotino skrijemo v gubo kože, tako da sta pri odprtih očeh skoraj nevidna. Kadar je potrebno, posegu za boljši rezultat dodamo tudi dvig obrvi. Tehniko operacije izbere dr. Suvorov glede na stanje vsakega posameznika. 

Ko je operacija vek zaključena, lahko po enournem počitku in hlajenju operiranega področja v spremstvu zapustite kliniko.

Okrevanje po posegu imenovanem blefaroplastika je hitro, bolečine so zanemarljive. Ko je opravljena operacija vek so značilne otekline in podplutbe, ki izginejo v 5-7 dneh.

 

Priporočamo hlajenje in spanje na dvignjenem vzglavju, kar pospeši okrevanje. Šive odstranimo 5.–7. dan po posegu. Takrat lahko začnete uporabljati ličila.

 

Brazgotine so v večini svojega poteka skrite v očesni gubi in pri odprtih očeh neopazne. V tem prodročju so izredno nežne in praktično nevidne. 

 

Po posegu se vsaj 6 mesecev izogibajte soncu in uporabljajte zaščitne kreme z visokim SPF (50).

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije.

Že takojšen učinek 7-10 dni po operaciji je takšen, da se lahko vrnete na delo in k običajnim socialnim obveznostim, ne da bi okolica opazila, da ste imeli operacijo vek. Večina končnega rezultata bo vidna v 4-6 tednih. Brazgotine so najizrazitejše v prvih 3 mesecih, vendar si jih lahko učinkovito prekrijete z ličili, dokončen videz pa je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo. 

Po korekciji vek bo vaš obraz mladostnejši, pogled bo bolj odprt in svež. Morebitne težave z vidom, ki so posledica odvečne kože na vekah, bodo odpravljene. Tudi ličenje bo enostavnejše, saj ga kožne gube ne bodo več ovirale. 

Zanimivo pri blefaroplastiki je, da so učinki operacije okolici neopazni, zato svežega in pomlajenega videza obraza ne pripisujejo operaciji vek.

Dodatna pogosta vprašanja

Največji učinek pri korekciji vek (blefaroplastika) dosežemo s kirurškim posegom, saj vso odvečno kožo odstranimo. Nekirurške tehnike uporabljamo kot nadgradnjo operacije za doseg optimalnega rezultata. Tako npr. z botulinum toksinom lahko dosežemo omilitev gubic ob zunanjih očesnih kotičkih, kar dodatno prispeva k osvežitvi pogleda.

Operacija vek je postopek, ki daje trajne rezultate, vendar nadaljnjega procesa staranja ne more zaustaviti. Vedno pa boste izgledali bolj mladostni, kot če korekcija vek ne bi bila opravljena.

 

S pravilno in kakovostno nego obraza, izogibanjem neposredni sonči svetlobi in uporabo nekirurških pomlajevalnih postopkov lahko učinek podaljšate.

Galerija

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?