Lasersko izboljšanje brazgotin in strij

Lasersko izboljšanje brazgotin in strij

Poškodbe na koži ali morebitni operativni posegi povzročajo na koži brazgotine. Zorenje brazgotine je dolgotrajen in kompleksen postopek, ki lahko traja tudi do enega leta. Optimalno brazgotinjenje in izboljšanje videza brazgotine ali strij lahko dosežemo tudi z Nordlys laserskim posegom. 

Trajanje posega

20–60 minut

Trajanje učinka

Individualno

Število ponovitev

2–5

Cena

110–330 €

Kaj morate vedeti o postopku?

Nordlys v enem samem sistemu nudi dva načina zdravljenja brazgotin in strij: kombinacijo Ellipsove tehnologije kvadratnega pulza in dvojnega filtriranja. To poskrbi, da ob izvedbi postopka preostalo tkivo ni poškodovano, zato ni potrebe po aktivnem hlajenju kože.

 

Za rdeče (sveže) brazgotine in strije Ellipsova tehnologija deluje z usmerjanjem natančno odmerjenih pulzov svetlobe v vrhnjo plast kože. Hemoglobin v rdeči krvi v drobnih žilicah brazgotine absorbira svetlobo. Svetlobna energija se pretvori v toplotno, ki nato poškoduje žilne stene drobnega žilja v brazgotini.

 

Poseg kombiniramo tudi z drugimi postopki, kot sta npr. microneedling in CO2 laser.

Pred laserskim posegom se je potrebno vsaj 2 meseca izogibati UV žarkom. Svetujemo vam, da z laserskimi posegi pričnete čimprej po nastanku brazgotine.

Laserske posege izvajamo v okviru dermatološke ambulante brez splošne anestezije. Dermatolog bo območje, kjer se bo izvajal poseg, najprej označil in na kožo nanesel prozoren gel, ki bo pripomogel k lažjemu drsenju laserja po površini kože. Sam poseg je minimalno boleč, občuti se kot zbadanje.

 

Pomembno je, da za zaščito oči med celotnim postopkom nosite zaščitna očala, ki jih prejmete pred začetkom terapije.

Reakcija je odvisna od individualne občutljivosti kože in praviloma že v nekaj urah izgine. Običajno nastane na mestu posega rdečina ali oteklina, izgled spominja na blago sončno opeklino. Po posegu lahko normalno opravljate vse fizične aktivnosti, 2 tedna po posegu odsvetujemo kopanje v topli vodi, savnanje, obisk termalnih bazenov in ekstremno fizično naprezanje.

 

Koža zdravljenega predela je nekaj dni po posegu nekoliko občutljiva. Svetujemo vam, da tretirano mesto v prvih dveh dneh večkrat dnevno hladite s hladnimi, ne ledenimi obkladki ali gelom aloe vere. Po posegu lahko na obraz nanesete puder, ličila nekaj dni odstranjujte nežno, npr. z olivnim oljem, brez drgnjenja. Izogibajte se agresivnih kozmetičnih postopkov. Svetujemo normalno nego, to je 2x dnevno umivanje, in uporabo neagresivnih kozmetičnih sredstev oz. krem, na primer Bepanthen kremo ali mazilo.

 

Sončenje odsvetujemo vsaj 4 tedne po posegu oziroma svetujemo redno uporabo krem z zaščitnim UV filtrom (SPF 50+). 

Z laserjem stimuliramo celice, ki proizvajajo vezivna vlakna (fibroblaste), in tako omogočimo obnovo in tvorbo kolagena na mestu brazgotine.

Dodatna pogosta vprašanja

Oteklina lahko izjemoma traja nekaj dni, pojavi se lahko mehur ali nežna krasta, ki se po nekaj dneh odlušči. 

 

Izjemoma se lahko po laserskem zdravljenju na predelih zdravljenja pojavijo svetlejše ali temnejše lise (hiper ali hipopigmentacija), ki po nekaj mesecih praviloma izginejo. To se  največkrat zgodi pri temneje pigmentiranih osebah, še zlasti, če ne upoštevajo navodil v zvezi s prepovedjo sončenja po posegu. Le skrajno redko lahko lise ostanejo vidne daljše obdobje.

Pri zdravljenju brazgotin in strij z laserjem je uspešnost laserskega zdravljenja odvisna od števila, globine in velikosti razširjenih sprememb. Brazgotine so si med seboj zelo različne, vsak posameznik pa se na terapijo odzove drugače, zato ni mogoče napovedati, koliko ponovitev posega bo potrebnih za dosego želenega rezultata.

Določenih sprememb tudi z laserji ni moč učinkovito in povsem odstraniti, zlasti tistih, ki so globoko pigmentirane. Pri obravnavi strij in brazgotin je potrebno oceniti njihovo starost, obsežnost, barvo in glede na vse omenjene dejavnike načrtovati najbolj primerno rešitev za izboljšanje njihovega izgleda.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?