Augmentacijska mastopeksija

Dvig prsi s hkratnim povečanjem z vsadki

Mnogo žensk ni zadovoljnih z videzom svojih prsi, ki so lahko zelo majhne ali nesimetrične. Nosečnost, dojenje, nihanja telesne teže in staranje dodatno vplivajo na obliko in velikost prsi. Na povešenost prsi lahko pomembno vpliva tudi dednost.

Dvig prsi s hkratnim povečanjem z vsadki ali augmentacijska mamaplastika je kirurški poseg, ki združuje dva od najučinkovitejših posegov na prsih – dvig in hkratno vstavitev prsnih vsadkov. Z dvigom dosežemo pokončnejšo, dvignjeno in mladostnejšo obliko prsi, povečava pa jim doda volumen in zagotovi bolj harmoničen videz vašega telesa. Rezultat kombinacije obeh posegov je lep dekolte, ki pomembno vpliva na izboljšanje samopodobe

Trajanje posega

2-3 ure, v splošni anesteziji

Čas okrevanja

7-14 dni

Odsotnost iz službe

7-10 dni

Cena

3600-4700 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerne kandidatke so ženske, za katere velja:

 • prsi se jim zdijo premajhne; 
 • prsi so sploščene in povešene; 
 • bradavice se nahajajo nižje od gube pod dojkama;
 • bradavice in kolobarji gledajo navzdol;
 • koža na prsih je raztegnjena in bradavice povečane ter nepravilne oblike;
 • prsi so asimetrične v velikosti, obliki in povešenosti.  


Pomembno je, da so kandidatke za poseg zdrave, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilke.

Pred operacijo je potrebno: 

 • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave;
 • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil;
 • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih protivnetnih zdravil oz. zeliščnih dodatkov (suplementov), ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
 • opraviti mamografijo pred posegom, za izključitev morebitnih patoloških sprememb v tkivu dojk;
 • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo;
 • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih. 

Z operacijo v natančno pripravljen žep v prsih najprej vstavimo silikonski prsni vsadek. Vstavimo ga lahko pod tkivo dojke (žlezo) ali delno pod tkivo dojke in delno pod prsno mišico. 

Pred vstavitvijo prsnega vsadka prostor za vsadek večkrat izperemo z antibiotično raztopino. S tem preprečimo možnost kasnejšega vnetja.

 

Po vstavitvi vsadka tkivo skupaj s prsno bradavico dvignemo v želen, višji položaj. Odvečno kožo odstranimo ali jo prerazporedimo.

Rane zašijemo, dojki pa podpremo s posebnim podpornim nedrčkom.  

Za vaše lastno udobje ter lažje spremljanje v neposrednem po-operativnem obdobju, vam svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja. Na vašo lastno željo lahko kliniko zapustite že na dan posega po nekajurnem počitku.

 

Zagotovite si spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh zmanjšane mobilnosti v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.  

Kliniko zapustite dan po operaciji, po jutranji prevezi. 

 

Manjše do zmerne bolečine lahko lajšate z analgetiki. Običajno izzvenijo v prvih dneh po operaciji, otekline in podplutbe pa 2- 4 tedne po posegu. 

 

Kompresijski nedrček odstranite 6 tednov po posegu, čez 4 do 6 tednov po operaciji pa lahko pričnete s telesno vadbo brez omejitev in dvigovanjem težjih predmetov (več kot 2 kg).  

 

Vse rane so ob normalnem celjenju zaceljene v 14 dneh. Šivi so razgradljivi, zato odstranjevanje ni potrebno. 

 

V kolikor bo potrebno, vam bomo v operirano področje med operacijo vstavili tanko drenažno cevko, ki preprečuje nabiranje tkivnih tekočin v dojkah. Dren odstranimo v prvih dneh po operaciji.   

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorovo ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje. Zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije. 

Končni rezultat glede oblike in velikosti je viden 4-6 mesecev po operaciji, ko se prsi spustijo in zavzamejo svoj položaj na prsnem košu. Videz brazgotin je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo. 

Rezultat operacije so prsi privlačnega in naravnega videza želene velikosti. Dojki sta simetrični in čvrsti, koža pa napeta in mladostna. Ženske se po posegu počutijo bolj ženstveno in samozavestno. 

Občutljivost prsi, prsnih kolobarjev in bradavic je lahko po posegu zmanjšana. Večinoma je to prehodnega značaja in občutek se v nekaj mesecih popolnoma povrne.  

Operacija je primerna za tiste, ki jim prsi v z nedrčkom dvignjenem polozaju delujejo premajhne in si poleg dviga želijo tudi povečanja.

Dodatna pogosta vprašanja

Prsni vsadki so iz posebej obdelanega silikona, ki je telesu prijazen, hkrati pa omogoča daljšo življenjsko dobo. Vsadki so različnih velikosti in oblik.  

Po obliki ločimo kapljičaste (anatomske) in okrogle vsadke. Videz prsi povečanih s kapljičastimi vsadki je bolj naraven, dekolte z okroglimi vsadki pa je izrazitejši (push-up učinek).

Prsni vsadki so vse bolj kakovostni in njihova življenjska doba se daljša. Povečanje dojk s prsnimi vsadki ni enkraten poseg, ampak je potrebno vsadke po določen času zamenjati. Običajno 15–20 let po prvem posegu.  

Izbira velikosti je odvisna od vsake posameznice, vendar stremimo k naravnemu videzu dojk. Prsni vsadki morajo ustrezati višini, teži, postavi in življenjskemu slogu pacientke. Pri ženskah z različno velikima (asimetričnima) dojkama, se včasih odločimo za vsadke različnih velikosti. 

Poseg povečave prsi z vsadki ne vpliva na dojenje. Ker pa je pri dvigu temu pridruženo tudi preoblikovanje žleze, ki vključuje reze skozi žlezno tkivo, je dojenje po takšnem posegu lahko moteno ali celo onemogočeno. Poseg zato priporočamo po zaključku načrtovanih nosečnosti. 

Postopek povečanja prsi s prenosom lastne maščobe se imenuje lipofilling. Maščobo na t.i. donorskih mestih (trebuh, stegna, ledveni predel) odvzamemo z liposukcijo, jo ustrezno pripravimo in v različnih plasteh vbrizgamo v prsi.  

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?