Liposukcija

Izsesavanje maščobe - Liposukcija

Trdovratna podkožna maščoba na nekaterih delih telesa, ki se jo ne da odpraviti z dieto ali telesno vadbo, je pogosta estetska težava žensk in moških. Najpogosteje gre za področje trebuha, bokov, ledvenega predela, stegen, kolen in nadlahti

Liposukcija je poseg, s katerim trajno odstranimo odvečno podkožno maščobo iz različnih delov telesa. Z liposukcijo varno preoblikujemo telo in oblikujemo vitkejšo postavo. Prednost je, da lahko z enim posegom istočasno preoblikujemo več delov telesa.

Trajanje posega

1-3 ure, v lokalni ali splošni anesteziji

Čas okrevanja

14 dni

Odsotnost iz službe

3-5 dni

Cena

odvisno od števila področij

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerni kandidati so osebe, ki:

  • imajo trdovratna nakopičenja maščobe, neodzivna na telesno vadbo ali dietni režim;
  • imajo dobro kakovost kože, primerne elastičnosti;
  • imajo vrednost ITM (indeks telesne mase ) nižji od 30.

 

Pomembno je, da so kandidati za poseg zdravi, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilci.

Liposukcijo najpogosteje izvedemo na trebuhu, bokih, hrbtu, stegnih, kolenih, podbradku, nadlakti in pri zmanjšanju dojk.

Pred operacijo morate:

  • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave;
  • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil;
  • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
  • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo;
  • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Poseg začnemo s kratkimi rezi, ki jih skrijemo v naravne telesne gube dimelj, popka, pazduh in predela med ritnicama. Skozi reze v maščobo vbrizgamo tumescentno raztopino, ki vsebuje fiziološko raztopino za nabreklost maščobnih celic ter adrenalin, ki skrči žilne stene, zmanjša podplutbe in preprečuje preveliuko izgubo krvi.

 

Dodamo tudi lokalni anestetik, ki operirani del za več ur ali celo dni omrtvi in zmanjša neprijetno počutje po operaciji.

 

Skozi reze nato s pomočjo posebnih topih igel in vakuuma posesamo odvečno maščobo. Maščobne celice so s tem trajno odstranjene.

 

Ko zaključimo z izsesavanjem maščobe, reze zašijemo in namestimo kompresijsko oblačilo.

 

Najpogostejša področja, kjer izvajamo liposukcijo:

 

1. Podbradek

 

 

2. Trebuh in stegna

 

 

3. Hrbet

 

 

4. Trebuh in prsi (ginekomastija) pri moškem

 

V primeru liposukcije manjšega področja, lahko kliniko v spremstvu zapustite že nekaj ur po operaciji.

 

Če izvedemo obsežnejšo liposukcijo, ali liposukcijo hkrati na več delih telesa, svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja.

 

Zagotovite si spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh okrevanja v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Nekaj dni po posegu čutite zmerne bolečine, ki jih lajšate s protibolečinskimi sredstvi.

 

Po posegu namestimo kompresijsko oblačilo, ki zmanjšuje otekanje in preprečuje nakopičenje tekočine. Nosite ga stalno 6 tednov.

 

Modrice izginejo po približno 2 tednih, otekline pa po 1 mesecu. Nekaj tednov po posegu lahko ponovno pričnete s telesnimi aktivnostmi.

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije.

Končni rezultat je viden po obdobju treh mesecev do enega leta, ko otekline izginejo, rane se zacelijo in brazgotine v celoti dozorijo. 

Po liposukciji bo telo preoblikovano, s polepšano silhueto operiranih delov. Izboljšal se bo izgled tistih delov telesa, ki jih z vadbo ni bilo mogoče preoblikovati. 

Le kadar gre za manjše področje lahko liposukcijo izvedemo v lokalni anesteziji, sicer se poseg izvaja v splošni anesteziji.

Dodatna pogosta vprašanja

Z liposukcijo odstranimo odvečno trdovratno maščobo, ki se je ne moremo znebiti s telesno vadbo in znižanjem telesne teže, in ni metoda za hujšanjeZ odstranitvijo maščob dosežemo vitkejšo obliko telesa. 

Ne. Maščobne celice odstranimo, zato so rezultati trajni. Ob pridobitvi telesne teže se maščoba na predelih, s katerih smo jo odstranili, ne nakopiči v enaki meri. 

Trdovratno nakopičeno maščobo lahko v tako velikem obsegu učinkovito odstranimo le kirurško – z liposukcijo.

Z liposukcijo celulita ne odstranimo, delno pa lahko izboljšamo njegov izgled, saj stanjšamo plast podkožnega maščevja in zmanjšamo napetost kože.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?