Mastopeksija

Dvig prsi

Ženske prsi se skozi različna življenjska obdobja spreminjajo. S staranjem koža na prsih izgubi elastičnost, se tanjša, tkivo volumsko usiha, prsi pa so videti »prazne«. Na spremembe še dodatno vplivajo nosečnost, dojenje, hormonska nihanja in nihanja telesne teže ter dednost.

Dvig prsi ali mastopeksija je kirurški poseg, s katerim prsi dvignemo in učvrstimo. Preoblikujemo jih s prerazporeditvijo tkiva, hkrati pa pri posegu zategnemo ohlapno kožo, dvignemo kolobarja in prsno bradavico ter s tem ustvarimo lepšo in mladostnejšo obliko. Če je potrebno, zmanjšamo tudi velikost ali popravimo obliko in simetrijo prsnih kolobarjev

Play Video
Trajanje posega

2 uri, v splošni anesteziji

Čas okrevanja

7-14 dni

Odsotnost iz službe

7-10 dni

Cena

3200-4500 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerne kandidatke so ženske, katerih: 

 • prsi so sploščene in povešene; 
 • bradavice se nahajajo nižje od gube pod dojkama; 
 • bradavice in kolobarji gledajo navzdol; 
 • koža na dojkah je raztegnjena in bradavice povečane ter nepravilne oblike; 
 • dojke so asimetrične v velikosti in povešenosti. 

Pomembno je, da so kandidatke za poseg zdrave, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilke.

Pred operacijo je potrebno: 

 • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave;
 • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil; 
 • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih protivnetnih zdravil oz. zeliščnih dodatkov (suplementov), ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
 • po potrebi jemati določena zdravila; 
 • opraviti mamografijo pred posegom, za izključitev morebitnih patoloških sprememb v tkivu dojk; 
 • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo; 
 • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih. 

Dvig prsi lahko dosežemo z različnimi tehnikami, od katerih sta odvisna potek in dolžina rezov ter kasnejših brazgotin.  

 

Tehnika, ki je najprimernejša za vas, bo izbrana na podlagi oblike in velikosti prsi, velikosti in položaja kolobarjev, stopnje povešenosti prsi, presežka kože, njene kakovosti in elastičnosti.

 

Operacija poteka v treh zaporednih korakih.

 

1. Kožni rez

 

Možni so trije vzorci rezov:

 

1. Rez okrog prsnega kolobarja.

 

 

2. Rez okrog prsnega kolobarja, ki se od spodnjega roba nadaljuje navpično
do gube pod dojkama.

 

 

3. Rez okrog prsnega kolobarja, navpično do gube in vodoravno v gubi pod dojkama.

 

 

2. Preoblikovanje tkiva prsi

 

Po začetnih rezih kože in žleznega tkiva prsi se:

 • tkivo prsi preoblikuje in dvigne, s čimer se izboljša njihova oblika in čvrstost;
 • bradavica in kolobar prilagodita in prestavita na višji položaj;
 • po potrebi preoblikuje in zmanjša povečane kolobarje z izrezom kože po robu kolobarjev;
 • odvečno in ohlapno kožo prsi odstrani.

 

3. Šivanje kožnih rezov

 

Nekateri rezi in kasnejše brazgotine so skriti v naravne gube prsi, zato so očem nevidni. Pri drugih to ni mogoče in ostanejo vidni na površini.  

 

Pacientke pogosto skrbi vidnost brazgotin po posegu. Glede na lastnosti vaših prsi, vam bo dr. Suvorov ob pregledu razložila kakšni rezi bodo potrebni, da dosežemo željen videz. Kirurške reze dr. Suvorov vedno načrtuje z mislijo na čim manjšo vidnost brazgotin. 

Za vaše lastno udobje ter lažje spremljanje v neposrednem pooperativnem obdobju, vam svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja.  Na vašo lastno željo lahko kliniko zapustite že na dan posega po nekajurnem počitku.

 

Zagotovite si spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh zmanjšane mobilnosti v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Ker pri dvigu uporabimo le vaša lastna tkiva, bodo vaše prsi ohranile najbolj naraven videz in otip.

Dodatna pogosta vprašanja

Po posegu lahko čutite manjše do zmerne bolečine, ki običajno izzvenijo v prvih dneh po operaciji. Otekline in podplutbe izginejo 2- 4 tedne po posegu.

 

V kolikor bo potrebno, vam bomo v operirano področje med operacijo vstavili tanko drenažno cevko, ki preprečuje nabiranje tkivnih tekočin v dojkah. Dren odstranimo v prvih dneh po operaciji.

 

Kompresijski nedrček lahko odstranite 6 tednov po posegu. 4 do 6 tednov po operaciji pa lahko začnete s telesno vadbo brez omejitev in dvigovanjem težjih predmetov (več kot 2 kg).

 

Vse rane so ob normalnem celjenju zaceljene v 14 dneh. Šivi so razgradljivi, zato njihovo odstranjevanje ni potrebno.

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije. 

Končni rezultat glede oblike in velikosti je viden 3-6 mesecev po operaciji, ko se dojke že spustijo in zavzamejo svoj položaj na prsnem košu. Videz brazgotin je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo. 

Rezultat operacije so dvignjene prsi mladostnejšega videza. Z operacijo dvignemo prsne kolobarje in bradavice, izboljšamo njihovo obliko, simetrijo in zmanjšamo velikost. Koža prsi je po operaciji napeta, prsi pa so čvrste in simetrične. 

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?