Abdominoplastika

Korekcija trebuha

Do neestetskega videza trebuha z odvečno kožo ter maščevjem lahko privedejo različna stanja. Posledica nosečnosti ali diet z večjo izgubo telesne teže so odvečna in viseča koža, pogosto pa tudi kožne strije, ohlapnost trebušnih mišic in izbočen trebuh. Stanje še poslabša prirojena zmanjšana elastičnost kože ter telesna neaktivnost. 

Korekcija trebuha oz. abdominoplastika je operativni poseg odstranitve odvečne kože in maščevja iz trebuha. Svetujemo jo, kadar so trebušne mišice tako raztegnjene in podkožno maščevje tako nakopičeno, da težav s telovadbo in dieto ne moremo več odpraviti.

Play Video
Trajanje posega

2-3 ure, v splošni anesteziji

Čas okrevanja

14 dni

Odsotnost iz službe

7-14 dni

Cena

3000-5000 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerne kandidatke so ženske:

  • z zelo majhnimi dojkami, kar vpliva na njihovo splošno počutje in samozavest;
  • pri katerih so prsi zaradi različnih vzrokov izgubile volumen;
  • ki imajo nesimetrične prsi;
  • s povešenimi dojkami.

Pomembno je, da so kandidatke za poseg zdrave, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilke.

Pred operacijo je potrebno:

  • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave;
  • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil;
  • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
  • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo;
  • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Poseg začnemo z vodoravnim rezom v gubi v spodnjem delu trebuha, tik nad osramjem. Dolžina reza je odvisna od količine kože, ki jo je treba odstraniti.  

 

Sledi izrez kože in maščevja pod popkom, nad popkom pa ohlapno kožo sprostimo od podlage.  

 

Če je prisoten razmik med premima trebušnima mišicama (diastaza rektusov), ki potekata od prsnega koša navzdol proti sramnemu predelu, pri posegu opravimo tudi približanje teh mišic s šivi. Kožo iznad popka nato zašijemo s kožo iznad osramja ter naredimo novo odprtino za popek. 

 

Možne so tudi prilagoditve tehnike korekcije trebuha, ki jih izvedemo individualno glede na težave, ki jih ima pacient.

 

1. Anestezija
Poseg se opravlja v splošni anesteziji.

 

2. Rez
Pri klasični abdominoplastiki se naredi vodoraven rez v spodnjem delu trebuha nad osramjem. Rez načrtujemo tako, da je skrit v spodnjem perilu. 

 

 

Oblika in dolžina reza sta odvisni od količine odvečne kože. Ko je koža trebuha dvignjena od trebušne stene, popravimo oslabljene trebušne mišice. 

 

 

Koža zgornjega dela trebuha se potegne navzdol. Sledi izrez odvečne kože. Preostanek kože zašijemo s kožo na spodnjem delu nad osramjem. V na novo ustvarjeno odprtino v koži všijemo popek.

 

3. Zapiranje rezov
Zapiranje kožnih rezov  poteka v več plasteh. Pri tem uporabimo šive, ki so razgradljivi in njihovo odstranjevanje ni potrebno.

 

4. Rezultati
Po operaciji  je trebuh bolj zategnjen in  čvrst, poudarjena je silhueta trupa.

 

Za vaše lastno udobje ter lažje spremljanje v neposrednem pooperativnem obdobju, vam svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja.  

 

Zagotovite si spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh okrevanja v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Kliniko zapustite dan po operaciji, po jutranji prevezi.  

 

Nekaj dni po posegu lahko občutite zmerne bolečine. Lajšate jih s predpisanimi protibolečinskimi sredstvi.  

 

Prve dni po posegu so iz operiranega področja speljane drenažne cevke, ki preprečujejo nabiranje krvi v operiranem področju.  

 

Že prvi dan lahko začnete s kratkimi sprehodi. S telesno vadbo in dvigovanjem predmetov težjih od 2 kg začnete 6-8 tednov po operaciji.  

 

Priporočamo, da kompresijski steznik nosite 6 tednov po operaciji. Ta nudi zunanjo oporo, hkrati pa omogoči enakomerno zraščenje kožnega pokrova s trebušno steno in s tem lepši končni rezultat. 

 

Brazgotin ne smete izpostavljati soncu vsaj 6 mesecev po operaciji, previdnost in uporaba visokega zaščitnega faktorja pa je potrebna vsaj še eno leto.

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije. 

Končna oblika trebuha je vidna, ko otekline v celoti izginejo (6-9 mesecev po operaciji). Videz brazgotin je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo. 

Po posegu se videz trebuha močno popravi. Namesto odvečne ohlapne kože in maščobe je trebuh plosk, koža zategnjena, polepša pa se tudi silhueta trupa.  

Abdominoplastika je poseg s katerim si lahko povrnete raven in čvrst trebuh, ter privlačnejšo silhueto trupa.

Dodatna pogosta vprašanja

Po korekciji trebuha lahko ženska normalno zanosi, vendar nosečnost zelo verjetno poslabša rezultat predhodne abdominoplastike. Priporočamo, da s posegom počakate, če načrtujete otroka.

Pri posegu odstranimo odvečno kožo v spodnjem delu trebuha. Če so tam strije, jih odstranimo skupaj s kožo tega dela.

Rezultat korekcije trebuha je trajen, če po posegu ohranjate svojo telesno težo in če ne pride do zanositve. V nasprotnem primeru oboje lahko vpliva na ponovne spremembe, ki se kažejo v obliki nakopičenega maščevja in odvečne kože.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?