Facelifting

Dvig obraza - Facelift

S staranjem se spreminja tudi naš obraz. Koža izgublja elastičnost, prisotni so upad mehkih tkiv, maščevja in izguba prostornine obraznega skeleta. Zaradi tega lahko obraz na izgled postane upadel in deluje utrujeno. Izguba obraznega volumna v naštetih plasteh povzroči presežek in povešanje kože.

Dvig obraza ali facelifting je kirurški postopek, s katerim odpravimo vidne znake staranja obraza in vratu. Je eden najbolj učinkovitih pomlajevalnih posegov. Znaki staranja so omiljeni, obraz je mladosten in osvežen, videz pa usklajen z notranjostjo ljudi, ki so še vedno vitalni in polni energije.

Trajanje posega

3-4 ure, v splošni anesteziji ali v intravenski sedaciji

Čas okrevanja

14-21 dni

Odsotnost iz službe

10-14 dni

Cena

5000-7000 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerne kandidatke so osebe, ki: 

  • jim znaki staranja povzročajo nelagodje, slabo samopodobo in nizko samozavest; 
  • jih moti odvečna, nagubana koža v spodnjem delu obraza, izrazita v predelu hrčkov (jowls) in nazolabialnih gub; 
  • jih moti zguban (puranji) vrat ter odvečna koža, nakopičena v podbradku. 

Pomembno je, da so kandidatke za poseg zdrave, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilke.

Pred operacijo je potrebno: 

  • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave; 
  • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil; 
  • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo; 
  • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo; 
  • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih. 

Rez se začne v ali pred senčnim delom lasišča. Poteka pred ušesom, kjer je skrit v naravni gubi, okoli ušesne mečice za uho in se konča v lasišču za ušesom.  

 

Med liftingom kožo obraza in vratu nežno dvignemo od globljih struktur. Pod kožo ležeča mehka tkiva prerazporedimo in oblikujemo, da ustrezajo specifični anatomiji vašega obraza. Za to uporabimo posebno tehniko, ki ustvari mladostnejši videz obraza. Kožo nato nežno razporedimo, odvečno kožo pa odstranimo.  

 

Kjer je mogoče, rane zašijemo z razgradljivimi šivi. V lasišču namesto šivov uporabimo kirurške sponke, ki jih odstranimo po tednu ali dveh.

Za vaše lastno udobje ter lažje spremljanje v neposrednem pooperativnem obdobju, vam svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja.  

 

Zagotovite si spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh okrevanja v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.  

Prve dni po posegu svetujemo počitek z dvignjenim vzglavjem, kar pripomore k hitrejšemu izplavljanju oteklin in podplutb. Pogosto je ob koncu operativnega posega potrebno vstaviti drenažne cevke, ki jih odstranimo v prvih dneh po operaciji. V primeru bolečin, ki so navadno majhne, svetujemo jemanje protibolečinskih zdravil. Otekline in modrice izzvenijo v tednu ali dveh. 

 

Rane se zaradi odlične prekrvavitve obraza hitro celijo in šivi se odstranijo že 7-10 dni po operaciji. Brazgotine po dvigu obraza so trajne, vendar dobro skrite v naravnih gubah obraza ter v lasišču. Obraz je področje, kjer so brazgotine izredno nežne, zato so tudi po faceliftu pogosto praktično nevidne.

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije.

Večina končnega rezultata je vidnega po 2-4 tednih, ko otekline in podplutbe v celoti izginejo ter se umirijo vsi procesi celjenja.

 

Kljub temu, da se brazgotine zmehčajo in zbledijo že v nekaj mesecih, je njihov videz brazgotin realen šele 1 leto po operaciji, ko dokončno dozorijo. 

 

Da bodo rezultati posega dolgotrajni, svetujemo dosledno vsakodnevno zaščito pred soncem in zdrav način življenja. 

Operacija facelift je edina metoda, ki omogoča res učinkovit dvig mehkih tkiv obraza in vratu. Rezultat sodobnih tehnik facelifta so osveženi obrazi naravnega videza.

Dodatna pogosta vprašanja

Kljub temu da z nekaterimi neinvazivnimi ali minimalno invazivnimi pomlajevalnimi postopki danes že lahko dosežemo zelo lepe rezultate pomlajevanja obraza, je kirurški lifting še vedno postopek, ki omogoči najučinkovitejši dvig mehkih tkiv obraza in vratu.

Kadilci so tveganju bolj izpostavljeni, saj nikotin povzroča slabšo prekrvavitev in skrčenje žil. Pri kadilcih obstaja večja verjetnost daljšega celjenja in grših brazgotin.  

 

Priporočamo opustitev kajenja nekaj tednov pred operacijo in vzdržnost še nekaj tednov po njej. 

Zelo redko je možna poškodba živcev, najpogosteje začasna. Najbolj je izpostavljen senzorični živec s katerim čutimo del uhlja in lasišča za njim. Izpad občutka je neprijeten, ne povzroča pa hujših težav.  

 

Poškodba obraznega motoričnega živca je znatno redkejši, v večini primerov prav tako začasen zaplet. V izjemnih primerih lahko pride tudi do trajne poškodbe obraznega živca in s tem povezane motnje obrazne mimike.

Po faceliftingu je obraz mladosten, deluje spočito in sveže, znaki staranja pa so delno odpravljeni. V celoti staranja žal ni mogoče ustaviti. Poseg ne spremeni vašega osnovnega videza in obraz po njem ne izgleda umetno oz. »plastično«.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?