Augmentacijska mamoplastika

Povečanje prsi

Veliko žensk ni zadovoljnih z videzom svojih prsi. Lahko so zelo majhne ali nesimetrične, na njihovo obliko in velikost pa dodatno vplivajo tudi nosečnost, dojenje, večje nihanje teže in starost. Včasih videz prsi znatno vpliva na psihofizično počutje in samopodobo posameznice.

Povečanje prsi ali augmentacijska mamoplastika je kirurški postopek, s katerim povečamo prsi s prsnimi vsadki iz silikona. Gre za enega najpogostejših lepotnih posegov, s katerim videz prsi približamo željam pacientke. Po posegu so prsi mladostnejše in čvrste.

Play Video
Trajanje posega

1-2 uri, v splošni anesteziji

Čas okrevanja

7-14 dni

Odsotnost iz službe

7-14 dni

Cena

3600-3800 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerne kandidatke so ženske:

  • z zelo majhnimi dojkami, kar vpliva na njihovo splošno počutje in samozavest;
  • pri katerih so prsi zaradi različnih vzrokov izgubile volumen;
  • ki imajo nesimetrične prsi;
  • s povešenimi dojkami.

Pomembno je, da so kandidatke za poseg zdrave, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilke.

Pred operacijo je potrebno:

  • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave;
  • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil;
  • opraviti mamografijo pred posegom, za izključitev morebitnih patoloških sprememb v tkivu prsi;
  • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
  • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo;
  • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Poseg pričnemo z rezom v inframamarni gubi prsi, skozi katerega v prsih oblikujemo prostor za prsni vsadek. Žep za prsni vsadek ustvarimo ali pod žlezo ali pod prsno mišico in ga večkrat izperemo z antibiotično raztopino, kar prepreči morebitno kasnejše vnetje.

 

Vstavimo vsadke – delno pod tkivo prsi, delno pod mišico. 

 

Rano zašijemo, jo zavarujemo z obližem in na prsi namestimo kompresijski nedrček. Povečanje prsi lahko kombiniramo tudi s posegom dviga prsi. 

Za vaše lastno udobje ter lažje spremljanje v neposrednem pooperativnem obdobju, vam svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja. Na vašo lastno željo lahko kliniko zapustite že na dan posega po nekajurnem počitku.

 

Zagotovite si spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh okrevanja v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih. 

Po posegu lahko čutite manjše do zmerne bolečine, ki običajno izzvenijo v prvih dneh po operaciji. Otekline in podplutbe izginejo v 2- 4 tednih po posegu.

 

V kolikor bo potrebno, vam bomo v operirano področje med operacijo vstavili tanko drenažno cevko, ki preprečuje nabiranje tkivnih tekočin v prsih. Dren odstranimo v prvih dneh po operaciji.

 

Kompresijski nedrček lahko odstranite 6 tednov po posegu. 4 do 6 tednov po operaciji lahko pričnete s telesno vadbo brez omejitev in dvigovanjem težjih predmetov (več kot 2 kg).

 

Rane se običajno zacelijo v 14 dneh. Šivi so razgradljivi, zato njihovo odstranjevanje ni potrebno.

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste podrobneje pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo. 

 

Vsak kirurški poseg vključuje določena tveganja in pomembno je, da ste z njimi seznanjeni. Razumeti morate, da rezultata po koncu ne morete spremeniti ali vrniti v prvotno stanje, zato mora biti odločitev o njem dobro premišljena ter sprejeta z upoštevanjem možnih tveganj in koristi operacije. 

Končni rezultat glede oblike in velikosti je viden 4-6 mesecev po operaciji, ko otekline izginejo, prsi pa se spustijo in zavzamejo svoj položaj na prsnem košu. Videz brazgotin je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo.

Rezultat operacije so lepo oblikovane in čvrste prsi mladostnega videza ter lepši in zapeljivejši dekolte. Ženske se po posegu počutijo bolj ženstveno in samozavestno.

Občutljivost prsi, prsnih kolobarjev in bradavic je lahko po posegu zmanjšana. Večinoma je to prehodnega značaja in občutek se v nekaj mesecih popolnoma povrne.

Povečanje prsi z vsadki je v svetu najpogosteje izvajan estetski kirurški poseg.

Dodatna pogosta vprašanja

Prsni vsadki – ovoj in polnilo – so iz posebej obdelanega silikona, ki je telesu prijazen, hkrati pa zagotavlja daljšo življenjsko dobo vsadka.  

Prsni vsadki so vse bolj kakovostni in njihova življenjska doba se daljša. Povečanje prsi s prsnimi vsadki ni enkraten poseg, ampak je potrebno vsadke po določenem času zamenjati. Običajno 15–20 let po prvem posegu.  

Izbira velikosti je odvisna od vsake posameznice, vendar stremimo k naravnemu videzu prsi. Prsni vsadki morajo ustrezati višini, teži, postavi in življenjskemu slogu pacientke. Pri ženskah z različno velikima (asimetričnima) dojkama, se včasih odločimo za vsadke različnih velikosti.

Poseg same povečave prsi z vsadki ne vpliva na dojenje. Vsadek se namreč vstavi pod žlezo dojk ali pod prsno mišico in tako vse strukture pomembne za dojenje ostanejo nepoškodovane.

Postopek povečanja prsi s prenosom lastne maščobe se imenuje lipofilling. Maščobo na t.i. donorskih mestih (trebuh, stegna, ledveni predel) odvzamemo z liposukcijo, jo ustrezno pripravimo in v različnih plasteh vbrizgamo v prsi.

 

Za razliko od povečanja prsi z vsadki, lahko z enkratnim lipofilingom prsi povečamo le za eno številko.

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?