Korekcija ginekomastije

Korekcija moških prsi

Ginekomastija je stanje prekomerno razvitih ali povečanih prsi pri moških. Pojavi se lahko pri kateri koli starosti kot posledica hormonskih sprememb, dednosti, debelosti ali uporabe določenih zdravil. Povečane prsi moškim povzročajo socialno zadrego in zmanjšujejo samozavest, zato se nekateri izogibajo telesnim aktivnostim in intimnosti, da bi prikrili svoje stanje. 

Korekcija ginekomastije je kirurški postopek, pri katerem zmanjšamo prevelike moške prsi. S posegom odstranimo odvečno žlezno tkivo in maščobo s prsnega koša ter tako ustvarimo bolj gladek in napet videz moškega prsnega koša. Včasih je za popolno normalizacijo videza potrebno odstraniti tudi odvečno kožo.

Trajanje posega

1-2 uri, v lokalni ali splošni anesteziji

Čas okrevanja

7-14 dni

Odsotnost iz službe

7 dni

Cena

1500-4000 €

Kaj morate vedeti o posegu?

Primerni kandidati so moški, ki:

  • so stari vsaj 18 let;
  • imajo zaradi prevelikih prsi nizko samopodobo;
  • imajo stabilno težo po večji izgubi teže;
  • so zdravi in v dobri fizični kondiciji;
  • so nekadilci.

 

Pomembno je, da so kandidati za poseg zdravi, brez kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, neurejen krvni tlak), vzdržujejo stabilno telesno težo in so v času operacije nekadilci.

Pred operacijo je potrebno:

  • opraviti pregled pri anesteziologu in priporočene preiskave;
  • po potrebi prilagoditi jemanje vaših zdravil;
  • prenehati z uživanjem aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, zeliščnih dodatkov in nekaterih vitaminov, ker lahko prispevajo k večjim krvavitvam med operacijo;
  • prenehati s kajenjem vsaj 6 tednov pred operacijo;
  • si zagotoviti spremstvo osebe, ki vas bo odpeljala domov in vam bo v prvih dneh po operaciji v pomoč pri običajnih dnevnih opravilih.

Z operativnim posegom odstranimo žlezno tkivo, maščobo in morebitno odvečno kožo.  

 

Obstajajo različne tehnike korekcije ginekomastije, med katerimi dr. Suvorov glede na karakteristike posameznika izbere najprimernejšo.

 

a) Izrez odvečnega žleznega tkiva – preko malo opaznega reza pod prsnim kolobarjem odstranimo žlezno tkivo in maščobo pod kolobarjem in na predelu prsi. Če je potrebno, poseg lahko kombiniramo tudi z liposukcijo.

 

b) Liposukcija – primerna je takrat, kadar so moške prsi sestavljene predvsem iz maščobnega tkiva. Rezi so skoraj neopazni, dolgi le nekaj milimetrov in skriti na robu kolobarja ali pod pazduho. Dodaten izrez naredimo, kadar se pod prsno bradavico ali kolobarjem nahaja bolj čvrsto žlezno tkivo, ki ga z liposukcijo ne moremo odstraniti.

 

c) Večje zmanjšanje tkiva – pri izredno povečanih in povešenih moških prsih odstranimo večjo količino žleznega tkiva, maščobe in odvečne kože na prsih. Ta postopek zahteva večje reze in pusti večje brazgotine.

V kolikor gre za manjšo ginekomastijo, lahko kliniko v spremstvu zapustite že 1 uro po operaciji.

 

V primeru večje ginekomastije vam za vaše lastno udobje ter lažje spremljanje v neposrednem pooperativnem obdobju svetujemo prvo nočitev na kliniki. Tako boste lahko ves čas pod nadzorom izkušenega zdravstvenega osebja.  

 

V večini primerov lahko na lastno željo kliniko v spremstvu zapustite že tudi isti dan. V tem primeru boste iz klinike odpuščeni nekaj ur po operativnem posegu, ko se bomo prepričali, da je vaše stanje stabilno in vaš odhod varen.

Po operaciji so prisotne otekline in podplutbe, ki izginejo v 3 tednih.

 

6 tednov po operaciji je potrebno nositi kompresijsko oblačilo, ki pospeši okrevanje in zmanjšuje nabiranje tekočine na področju odstranjenega tkiva.

 

S telesnimi aktivnostmi in dvigovanjem bremen lahko pričnete po 6 tednih.

 

Brazgotin ne smete izpostavljati soncu vsaj 6 mesecev, previdnost in uporaba visokega zaščitnega faktorja pa je potrebna vsaj še eno leto po posegu.

Zapleti pri tem posegu so redki. O njih se boste pogovorili z dr. Suvorov ob prvem posvetu. Možni zapleti so natančno obrazloženi tudi v privolitvenem obrazcu, ki ga boste podpisali pred operacijo.

Po korekciji ginekomastije se moškim znatno poveča samozavest in izboljša samopodoba.

Dodatna pogosta vprašanja

Končni rezultat glede oblike in velikosti je viden v 1-3 mesecih po operaciji, ko izginejo vse otekline in podplutbe. Videz brazgotin je realen šele 1 leto po operaciji, ko brazgotine dozorijo. 

Po korekciji so prsi manjše, prsni koš pa izravnan in definiran. Samopodoba moških se po operaciji zelo izboljša. 

Po posegu se lahko začasno zmanjša občutljivost bradavic na dotik. Večinoma gre za težave prehodnega značaja in občutek se v nekaj mesecih popolnoma povrne. 

Da, povečanje telesne teže lahko vpliva na povečanje prsi. Priporočamo, da se za poseg odločijo moški s stabilno telesno težo. 

Imate vprašanje ali se želite naročiti na posvet?